България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия

...
 България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия
Коментари Харесай

Министърр Тагарев: България е сред 18-те държави от НАТО, които изпълняват критерия за отделяне на 2% от БВП за отбрана

 България е измежду 18-те страни от НАТО, които извършват критерия за обособяване на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. Това съобщи военният министър Тодор Тагарев от Брюксел, където взе участие в срещата на министрите на защитата на страните-членки от НАТО.
 
" Ние сме на 2% с планувания бюджет за тази година и във всяка от идващите години до 2032 година. Около една трета от този бюджет е за вложение в нови качества, което се посреща сносно от нашите съдружници ", изясни Тагарев, представен от Българска национална телевизия.
 
Във връзка с изказванията на Доналд Тръмп, че би насърчил Русия да нападна, в случай че страните - членки на НАТО, не заплащат,Тагарев разяснява: " Господин Тръмп е в предизборна акция и позицията му е изцяло разбираема. Всички страни са поели такова обвързване още на срещата на върха през 2014 година, т.е преди 10 години. Фактът, че някои още не са постигнали тези 2%, е обезпокойтелен. Всички дружно би трябвало да поемем бремето ".
 
" В НАТО задължението е безапелационен и тази заран няколко пъти беше повторено, че нито един квадратен сантиметър от територията на НАТО няма да бъде даден на някой различен, на страна агресор примерно ", добави той.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР